0182374558 info@neeft.com

De Busch of Bus en Dam

Het buurtschap tussen Assendelft/ Krommenie en Uitgeest waar tot op heden leden van de familie Neeft wonen, heet Busch en Dam.

Wanneer de familie zich op de Busch vestigde is niet precies bekend maar hoogstwaarschijnlijk was dat omstreeks het begin van de negentiende eeuw. Engel Neeft geboren in 1797 in Egmond aan Zee was op z’n drie en dertigste ‘landman’ van beroep en toen woonachtig ‘aan de Busch’.

De eerste aanwijzing dat de familieleden Neeft hier woonde dateert dus van 1830. In 1827, ten tijde van de geboorte van zijn dochter Marijtje, was volgens het geboorteregister Engel nog geen landman (boer of boerenknecht) maar ‘jaagpaardenhouder’ en woonde toen in Marken Binnen (vlak boven Krommeniedijk, nu gemeente Graft-de Rijp). Engel was getrouwd met Maartje de Haan, dochter van een kastelein in dat plaatsje.Het was trouwens waarschijnlijk niet Engel die uit Egmond is vertrokken. Dat moet zijn vader zijn geweest, Cor Neef, die in 1767 geboren maar betrekkelijk jong in 1809, op 40 jarige leeftijd in Zijpe (bij Schagen) overleed. (zie daarnaast ook de pagina over de Haarlemse vredesrechter waar een link naar die tijd wordt beschreven).

Hoogstwaarschijnlijk is het dus de komst van Engel Neeft, zo rond 1830, die de start was van vele decennia Neeften ‘hegemonie’ in de polder. Wáár hij toen aan de Busch woonde, of hij zelf een boerderij had of dat hij zich als boerenknecht gevestigd had is nog onbekend.

De Busch ligt dus op de grens van een aantal gemeenten. Het grootste deel, in het westen behoort aan Uitgeest. Het andere deel is tegenwoordig Zaanstad. Vóór 1974, het jaar van de gemeentelijke fusie was dit deel opgedeeld tussen Assendelft en Krommenie. Hieronder een tekening van het buurtschap. De twee meertjes rechtsboven zijn de Zuider– en de Noorderham. Zij zijn onderdeel van het oer-ij gebied en waren vroeger uitlopers van het Wijkermeer. De provinciale weg Krommenie—Uitgeest met de spoorlijn doorkruist het gebied

 

Buurtschap Busch en Dam (Assendelft-Krommenie)

Buurtschap Busch en Dam (Assendelft-Krommenie)