0182374558 info@neeft.com

Een troep gevluchte Polen

november 1916

Veel van deze afbeelding is inmiddels bekend. Dit dankzij de inzet van Nic Neeft uit Assendelft. Nic heeft samen met z’n zus Stien de namen van de meeste personen kunnen achterhalen. En tante Alie Neeft heeft bij leven in Zaandam de namen persoonlijk bevestigd.
Natuurlijk, het is een oude foto, nu meer dan 100 jaar oud, uit de periode van de Eerste Wereldoorlog, verstuurd in 1916. En wat we nog niet weten is wie de foto heeft gemaakt. Maar we vermoeden dat de kaart is verstuurd door Engel Neeft, de nummer 5 op het contouren plaatje. En waarschijnlijk gericht aan Willem Neeft (no. 7). Om dit te bevestigen moeten we de datum waarop Engel onder de wapenen kwam herzien (we gaan nu uit van 1917). Er is immers sprake van dat de verzender in 1916 een wapenbroeder van Willem is.

onbekende kaart voorzijde-verkleind

Schermafdruk 2016-03-19 20.28.29Van degene die op de foto staan weten we nu 7 van de 9 namen. Links op de foto staat dus ‘Gevluchte Polen’. Dit refereert aan de Polen die, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, in die tijd berooid hun toevlucht in ons neutrale landje zochten. Maar Polen zijn het dus zeker niet.
Wat ons betreft staan de volgende namen volgens de nummers van het contourenplaatje nu vast.

2-Nel Neeft (’84-’65), 3-Gerrit Neeft (’04-”47) 4-Marie Neeft (’96-?), 5- Engel Neeft (’98-’67), 6-Lies Neeft (’02-’24) 7-Willem Neeft (’95-’68), 9-Jan Neeft (’86-’61)

De twee kleinere jongens zijn moeilijk op naam te brengen. Mogelijk dat dit kinderen zijn van Cor en Anna Neeft Brakenhoff. In 1916 zijn namelijk hun twee oudste kinderen Engel en Jan Neeft respectievelijk 6 en 5 jaar oud. Wie weet kunnen we deze namen ook nog eens definitief bevestigen?
Dan de waarschijnlijke tekst op de achterzijde.

Waarde wapenbroeder!
Hierbij een kiek van de opname van verleden week. Nogal tamelijk geslaagd hé. Verder gefeliciteerd met je 8 dagen kwartierarrest. Dat heb je er goed afgebracht. De kop erboven houden en steeds maar denken aan ’t moment dat we de rotzooi gaan verlaten. Wat zullen we dan feestvieren. Maar de horizon van die dag zal nog wel wat uitblijven. Nu verder gegroet van allen hier aan Busch en Dam en van mij met stevigen knuist (?). Gegroet ?

…. lijkt wel een troepje gevluchte Polen ??

Hier staan dus nog een paar vraagtekens bij. Wie kan ze oplossen? Wie herkent het handschrift of de ondertekening?
(Wanneer je op de afbeeldingen klikt dan kun je deze in z’n originele formaat downloaden en wellicht beter bekijken.) Alle reacties, suggesties, opmerkingen e.d. zijn van harte welkom: info@neeft.com.

onbekende kaart achterzijde-verkleind